Saturday, 31 December 2011

Happy New Year - Apa azam saya?

Selamat taun baru kat semua  ...ehhh... pada sesaper yg baca blog saya hehe... blog tak glamer lagi membosankan ... hehehe... whatever la janji bley ngomel stress pun hilang....

Saat saya tgh entry ni bunyi mercun dentam dentum.... sana sini tak putus2... tekojot2 bebudak tgh tido... skali skala adaplak yg meletup mcm pakai meriam.... mcm nak gugur jantung den. Macam medan perang plak... saat nih saya akan terimagine budak2 kat palestine yg ketakutan dan trauma setiap kali bumi mereka dihujani bom dan peluru... imagine la ibu2 di palestine yg ketakutan akan kehilangan anak2.
Kalau semua org imagine mcm ni sure takde saper nak main mercun.. bisnes seludup mercun pun sure lingkup. Stakat bunga api lidi tuh ok la... tuh saya pun main gak hehe...

Azam tahun baru untuk anak2 saya:
Masuk tahun baru means schedule harian pun berubah... banyak perlu difikirkan untuk setiap anak... agama, academic, skills etc perlu seiring according to their age. I have to make sure they get whatever they should get.

Azam tahun baru untuk diri sendiri:
Cuba menjadikan diri seorang isteri yg solehah, muslimah sejati... cewah... serius nih...!

Gambar hiasan jer...tu bukan saya dan abg aji saya.

Semoga Allah mempermudahkan segala usaha saya. Amin.


SELAMAT TINGGAL 2011!

Wednesday, 28 December 2011

switch off

Dah 1am... masih tak bley tidur. Anak2 dah tidur , time gini la saya ada masa untuk berfikir sorang tanpa perlu mendengar dan menjawab soalan2 bebudak yang berbakul2 tu.... dan tak perlu berkepit dengan baby Hana... alah cam mak paus dengan baby paus tu... melekattt sentiasa. 




Time ni boleh la buat blogwalking... ramainya perempuan melayu yang hebat2 sebenarnya... bagus juga berblogwalking ni untuk stayathomemom cam saya ni.... sekurang2nya dapat la saya memotivate diri sendiri dan boleh tengok dunia... dan tahu what's going on around us. Baby Hana still breastfed... jadi tak banyak benda yang saya dapat buat even nak kemas rumah pun... after 2 anak saya tahu apa2 perkara yang saya boleh tutup sebelah mata,  tak pun 'switch off' jer terus.


Saya tak suka ada maid... malas nak tambah satu lagi kepala yang perlu saya fikirkan.... pernah ada part time  indonesian maid.... lepas tu dah tawar hati nak guna maid... unless lah kalau 1  hari nnt ditakdirkan saya tak mampu nak uruskan diri sendiri.

ok ... nak sambung blog walking.

( tadi kat midvalley saya dah berjaya mencalarkan kereta bapak saya... tergesek dengan pillar masa nak keluarkan kereta.... rasa bersalah yg amat .. moral of the story... nest time jangan sesuka jer park haram... )

Thursday, 22 December 2011

ayam katok

Ahad lepas saya gi kedai nak beli barang masak... pastu tengok gambar di bawah ni apa yang saya dah jumpa..... 




cuma kulit bahagian leher tu jer yg nampak terkoyak ... saya jumpa dua ekor.... saya rasa saya tak silap sebab ada sorang lagi customer pun kata tak potong....
rasa2nya macam mana ayam tu mati tanpa salur penapasannya dipotong yer? kot mati sebab kena sepak terajang... atau mati terseksa masuk dalam mesin cabut bulu?... bayangkan la kita termakan bangkai... uwekkkk... untuk beberapa hari ni menu saya cuma daging lembu dan seaput jer.... kembang tekak nengok ayam....
Pada hari yang sama saya call JAWI.. malangnya bahagian yg bertanggungjawab dengan aduan seumpama ini tak bekerja pada hari Ahad... (pulak dahhhh... baru aku tau..... ingatkan kalo terima complain dorang terus pergi ambush)
Apa2 pun baru semalam saya call jawi dan baru jap ni saya berpeluang e-mailkan aduan attached gambar sekali... biasala anak2 sentiasa kat keliling... selagi anak2 tak tidur saya mmg takada peluang nak guna laptop ngan aman.

Harap2 Jawi amek tindakan sewajarnya lepas saya wat aduan....
Selalunya saya beli ayam segar kat ayamas atau kat kedai pakcik kat2 rumah ni dia sembelih sendiri. Tapi yang dah jadi lauk kat2 restraunt2 ..gerai2 tuh dari mana sourcenya yer?

Friday, 9 December 2011

MPH Carnival


jom! tak bley collect points tapi discount banyak juga. Bought fews books untuk anak2 tapi none for myself. Rasa macam nak start baca novels cam dedulu... tapi tak jumpa lagi books yg bley buat saya bila baca nak baca dan baca lagi tak bley stop. Dedulu saya baca novel ikut author... John Grisham, Ann Rice, Jeffry Archer Danielle Steel, Meave Binchy, Judith McNaugh, Harper Lee To Kill A Mocking Bird........emmm apalagi...? Tapi yang paling saya suka Meave Binchy. Yang Judith McNaught tuh part romen2 jer 1 2 page hehehe... otak pun bley jadi blue.... time tu baca tanpa rasa bersalah... mak bapak kita pun tak tau apa kita baca. Semoga pengalaman yang lalu jadi iktibar dan pedoman pada saya dalam mendidik anak2. InsyaAllah.

baca novel makcik ni perasan ala ala baik gitu sbb storimori dia mmg 'clean' la.

Berbalik pada citer Carnival tuh... saya telah di summoned oleh sorang minah ni nyinggah gerai dia citer pasal learning aid untuk bebudak blajar membaca dan english... saya sesangat la teruja... tapi reger dia mak aiiii..... rm21xx kooooo cam la tak cecukup antar anak tadika at the age of 4 ... suh lak budak tuh ngadap CD... silap ari bulan mak ngan anak bley sewel  skali.... konon nak jadi KiahSU(kiasu) tapi jadi Kiahsasau... Kalau saya antar proposal kat abg aji saya tuh tengok reger jer terus campak longkang for sure!! hahahah

Thursday, 8 December 2011

soalan cepu emas.... cemaner harry met sally?

while watching tv tadi ada clip untuk coming episode alkuliyyah ker atau halaqah tak pasti la sbb tak pay attention sangat.... tapi ada visual sperma tgh berenang2 kat ovum... my 7yo Maliha pun tanya

maliha: mama apa tuh?
mama: tu tunjuk lelaki punya  campur ngan perempuan nya... pastu bley jadi darah... pastu seketul daginng... pastu ada jantung... bla.. bla... bla...
maliha: yerlaa... tapi mcm mana pulak lelaki punya bley campur ngan pompuan nyer....?
mama: err...errr (alamak....specificnya soalan) nnt mama pikir cemaner nak citer ok...



mebi sbb sperm tu rupa cam berudu jerr off course la bebudak wonder. Pokoknya cemaner ekkk nak kasik xplain tanpa melibatkan atau mentioning yang' tuuuuuuuut'? harusss mama wat research.

Wednesday, 7 December 2011

program cuti sekolah yang best tapi murah

Dah 2 hari berturut2 kat sini.... 





                                           

                                     

A visit to KL Bird park.

Last Saturday on the 3rd Dec.

Pepagi lagi dah bangun... at 10.30am dah terpacak depan KLBP. Punya la ramai org... ticket rm20 for adult and rm10 for kids below 12.
Ni tah kali keberapa saya ke KLBP. first time masa form 1 atau form 2... now i'm 35! As for Maliha ni 2nd time lah... last year dia pegi ngan qdees.

 kawan baik & kawan gaduh

 hi!

 baru jalan setapak dua dah singgah beli ice cream.... kat dakam park mahal sket la... air tin jer 4hinggit setin.. tengah syiok lepak2 tuh jgn lupa tengok2 kat atas... ada burung nak cicirkan 'bom'.


 yang merah tuh anak2 saya panggil angry bird


 pada hari tu dlm banyak2 peacock yg mandom... ni la sekor yg rajin nak show off.... tuh pun dalam compound flamingo


 kat feeding area parrot... sampai2 je time tu la kuaci abis... Maliha sangat frustrated.... sanggup kutip yg sepah2 kat lantai... kesian sungguh anak2ku....


 boleh suap terus dari jari kita... tapi jinak2 merpati la...


 banyak sgt... cantik2 ... next time datang bawak la sunflower seeds dari rumah


 dah letih... jauh sangat jalan...... naik tongget bonbon mama naik turun bukit


 strike a pose


tgh tunggu birdshow starts every 12.30pm.... bestnya jadi baby takyah jalan penat2...  berbaloi juga tunggu sbb show best lah.

Birdshow cuma abt 1/2hr jer... pastu kami nak balik wlauapun blom abis tour... dah penat sgt nak amek pix pun dah tak larat... 2 jam 1/2 lam park tuh... Beli sket2 souvenir...  pastu terus headed to Tupai Tupai for lunch.

Dah tabur janji manis kat maliha next time bley dtg lagi.... hehehe



Malam sebelumnya nenek tanya Faiha...

nenek: Sok Faiha nak pergi mana?
Faiha : Park Bird....
nenek: (ketawa besau)
Faiha:... err...err... Park punya bird...

walaupun jawapan tu sgt comel... tapikesian anak ku ini... bab bahasa dia selalu kena ketawa.. 

Monday, 28 November 2011

a visit to Aquaria KLCC

Papa dah janji nak bawa kami ke Aquaria KLCC. Pada Sabtu lepas 26th Nov kami anak beranak ngan kakak sulong saya beramai2 ke sana.... Actually ni 2nd visit saya kakak dan maliha..... our 1st visit masa tu maliha not even 3... tapi time tu mulut dia dah becok sangat... potpet2,, hehehe.... rasanya tak banyak perubahan pun after 4 yrs... 

Pas makan kat foodcourt kat belakang.... ada starbuck, kenny rogers roosters dan lain2.... Queue beli tiket agak panjang sbb yang nak beli tiket sorang jer tapi satu family dok beratur... siap cut queue... ada minah tuh siap jeling2 kat saya sebb saya kata queue sebenarnya start dari belakang sana... dia termakan cili la tuh sbb tu jeling2... heheheh

 Rasa macam nak swim skali ngan ikan2 tuh


 Ni maliha tgh pegang starfish... which faiha panggil 'Patrick' ... section ni visitor bleh touch dan angkat ... tapi jgn keluarkan dari air.


 Hana enjoy tengok fish.


 Ni dalam tunnel...... ada gak ikan yg macam kat pasar tuh.


 Dalam banyak2 tuh saya paling suka tgk turtle... sgt comel... agaknya ni turtle yg saya tgk 4 taun lepas.... hehehe


Ni dia.... hensem tak?

Ada banyak gambau lagi sebenarnya tapi gelap2 sbb tak bley pakai flash... tak dibenarkan sbb nnt animals tuh bley stress... animals bley mati hanya kerana stress tau... tapi ada gak visitors yg degil tak mau dengar arahan... abis tuh dah bawak camera dslr canggih... kesian kat animals tuh.....


Ok... next kita  nak pergi bird park plak.... insyaallah...

Saturday, 19 November 2011

School Holidays!!

Cepatnya sgt masa berlalu... si kakak Maliha dah nak masuk standard 2. Rasa macam baru jer belikan dia school uniform masa nak masuk standard 1 dulu....

Sekolah pun dah tutup... mmg sah lah takder penyampaian hadiah ... or concert... or Parents&Teachers day.
Report card pun takdapat... cuma dapat result printed on a sheet of an A4 paper.... tu jer... tak payah pulangkan pada teacher.... pelik la... pelik sungguh! Nak jumpa teacher or tanya kat office segan pulak... Memandangkan  masuk pun masa september lepas mama let go jer lah... tengok nnt masa standard 2 nnt.

Sekolah sekarang ni pelik2 la... paling pelik masa kat sk Kamil2 pasir puteh... Bebudak yang participated sportsday dapat hadiah berupa barang2 plastic. Maliha dapat BAKUL SAMPAH 2ringgit tu... ada jugak yg dapat BALDI ... tak pun PENAPIS. Rasa sedih sangat bila tengok anak balik sekolah dok menjinjit akul sampah!!!! demoralised sgt2!!


1st day cuti sekolah ni mama invite their cousins Adan & Manman overnite. Mama dah siap pasangkan tent kat porch depan nak kasik fun lah konon. Tapi bebudak ni kalau berjumpa mcm ada ulat dlm badan... berlari tak tentu arah ... menjerit2... bila dah penat start laaa bergaduh... grrrrrrrrrrr.


Sok kalau sempat jumpa swimming coach jap... kalau ok mamat tuh mama sign up jer la untuk Maliha.

Wednesday, 16 November 2011

kepala beku

Dalam 2hari ni pas dapat tau Maliha dapat kelas B kepala cam beku semacam jer...  sbb mama target for kelas A...  bukan niat utk berbangga2 atau tak bersyukur.. tapi mengharapkan kalau kelas A mesti teacher pun mesti la A.... agaknya lah kot... somehow mama selalu ingatkan Maliha belajar bukan untuk exam semata tapi untuk jadi org yang baik... Takut sangat sbb since few years back bebudak berlumba sapa paling banyak score As... academic jer tiptop tapi perangai bawah sket jer daripada hantu. Alhamdulillah since 2 hari lepas dia solat 4 waktu tanpa paksaan.... subuh blom lagi.... bab2 rohaniah ni mama rasa sungguh mencabar lah...

Bertambah lagi membeku pala ni memikirkan Faiha... kalo tak silap dari awal tahun ni mama cuba ajar dia ABCs, numbers, colors, shapes, arabic letters... kadang2 ingat kadang2 lupa... or kadang2 main teka2 jer ... kalau salah dia bley frustrated tahap ngamuk nangis jerit2. Smlm mama jumpa teacher emy to seek advice... kena tunggu lah Faiha masuk tadika nnt maybe skang ni dia blom ready. Maliha dulu pun agak lambat gak baca english ... tengah tahun 6yo baru laju baca ... tapi skang tengah buat collection enid blyton. Hopefully Faiha baik2 sahaja... maybe dia tak ready or cara mama tak suai...
Cuba tak memikirkan tapi asik terpikir jerr... abih tu dah tak keje dok umah jer apa lagi yg aku nak pikir kalo bukan pasal anak2... fuhhh...

Tuesday, 8 November 2011

kalutnya

kalutnya harini....


  1. tadi kat midvalley jalan laju2 heading to Combi... sedar2 Maliha dah takde... that instant aku berlari trail balik jalan tadi dari jauh dah nampak dia tgh tercari2... pastu dia lari masuk Jusco... aku pun cecepat kejar ngan grab dia. Masa tu  muka dia dah pucat and mata dah merah nak nangis... Tuhan sajer yg tau perasaan aku masa tu... Selama ni nak gi class ngaji pun aku teman padahal blakang umah jer.
  2. masa nak bayau parking ticket baru aku sedar aku takder note kecik.... ada pun note 50hinggit yang dah luntur. I tried my luck... tapi cashier tu taknak accept note tu sbb serial number note tu dah terpadam... grrrr.. nyampah! 
  3. pas bayau..... pun kalut gak... masa nak exit aku  masukkan ticket tuh kat machine dan bley kuar terus... tapi........ di sebabkan kekalutan, aku terlupa step tu... dengan bodohnya aku pull over pastu lari balik kat machine tadi nak cari ticket... pastu baru aku tingat ...lerrr... ishhh bodohnya... kalutnya... cam dah sparoh nyanyuk plakkk aku ni....  Kakak aku tanya..."apesal kalut sangat?"
  4. masa nak sampai simpang 3 kat blakang umah dari jauh dah nampak truck bomba.... Di pendekkan citer... aku gaduh ngan drebar bomba tuh....."terbakar kampung nampak asap... terbakar hati siapa yang tahu!!"

Saturday, 22 October 2011

menyesakkan....



gambau pinjam 

 tak tau nak cakap apa.... cukup2 la ngan 1 filem jer... lebih banyak buruk daripada baik... kalau ada baik pun tang mana aku pun tak tau... mmg la rated 18sx... tapi kat tv tu kejap2 iklankan ...  hmmmm



2.
Tak sanggup upload gambau mayat dia.


3.


Sunday, 9 October 2011

Panggilan Haji

Flight wakman is on the 11th Oct.  kat Senai airport. So skang ni wakman lam bas heading tu my MIL's.

Aku happy sbb:
~ hasben aku dapat pergi.
~ hasben aku dapat teman mak dia.

Aku sedih sbb:
~ sama2 register 6 taun lalu tapi aku sorang tak dapat pergi. Bila dapat pergi pun tak tau lagi eventhough aku postponekan selama 3tahun.
~ lama lagi dapat jumpa hasben.

Is it blepharospasm?

On thursday 6th Oct kat SDMC aku buat 4 test.


  1. MRI brain scanning.
  2. EMG test
  3. BAEP test.
  4. blood  test ........ hari yang amat meletihkan... lama menunggu dan kena to and fro north and south wings ... puasa lak tu 
Alhamdulillah aku pass MRI, EMG dan BAEP test. Blood test result tak bley dapat on that day sbb sample tu kena hantar kat lab luar sbb case cam aku ni very rare. 
According to specialist maybe ni case Blepharospasm. So far pas 3x makan benzhexol 2mg tab rasa2nya ada perubahan... mata tak sensitive to light sangat dan mata pun tak letih dah. Hopefully boleh cure dengan ubat tuh. 

Before undergo MRI tu aku stress sangat... selalu  terfikir yang bukan2. Nak masuk machine tu pun da cukup stress. Dah la operator MRI tu lelaki ... ngan aku kena pakai patient scrub  (yang ikat kat belakang) ... terkedek2 dan tergedik2 la aku jalan sambil pegang scrub kat blakang...  kalo tak kang dia tau lak aku pakai spender kala apa... ekekekek.. Anyway it was an experience la dapat masuk lam MRI machine. Terang dan sangat bising.

Pas tu sementara tunggu report MRI aku wat EMG ngan BAEP test... masa wat BAEP test aku tertidur sbb lama sangat lebih 1hr.

Next visit is on 22nd Oct.

Thursday, 29 September 2011

chickenpox lam mata

gambau ni mama amek sbb nak tunjukkan kat wak man yang skang berada seminggu di gong kedak

Cuba la tgk gambau ni... kat mata pun ada sebijik... mula2 tumbuh kat kelopak kat bucu mata tuh... pastu merebak kat eye ball... macam berdarah. Mama cuba avoid dia from nangis2... tapi nak buat cemanerkan bebudak kalo tak nangis mmg bukan bebudak la... nangis2 bagai nak rak pastu terus tertidur terlangkup... bangun2... nak amekkaw... makin merebak darah tu nak kat2 iris... merah sgt ... fresh blood...
So next morning tu (which was semalam) cecepat bawak klinik... cam biasa la doktor kat klinik Sxxxxxa tu suh cecepat refer kat SDMC... cam biasa laaa.... aku tauuu..
Kat SDMC tu refered kat optomologist datin dr indra vergheese... Alhamdulillah tak serious... cuma blood vessel jer burst due to the virus. Blood stain tu akan hilang sendiri dan tak payah apa2 ubat.
Tapikan harini warna merah tu dah makin dekat sgt ngan iris w/pun dah tak merah sgt... tu yg buat mama worry lagi tuh...

Alang2 dah jumpa optomologist tu mama pun check sekali right eye yg dah prob since 2years ago... which skang makin menjadi2... dr indra kata mata ok... so dia refer mama kat neurologist plak.. dr sabri... so coming Saturday nih ada appointment. Harap2 takder la seriuos banget yang memerlukan operation... mak takut bedah2 ni nakkk uhuk uhuk
Tapikan seblom check innerpart of the eyeball, staff masukkan eyedrop kat mata aku ni... katanya nak kasik kembang pupil so that bley tengok innerpart...sepatutnya effect eyedrop tuh boleh hilang sendiri in 1/2hr... masaelahnya sampai skang pun aku tak bley baca tulisan kecik2... even yang kat handphone ni pun tak ley baca... nampak blur jerr.... aku bley nampak satu small layer kat2 iris aku ni....
Masaelah lain plak timbul tak pepasal jer...

Saturday, 24 September 2011

C.H.I.C.K.E.N.P.O.X.

Kakak dah sihat... tapi 2 days ago Nuwwara pulak... lepas tu Faiha pulak... tapi Faiha la yg most badly affected. Muka, scalp n body penuh blisters... yang besau2 watery pun banyak. Baru last week kena puji berbakul ngan owang kat kedai tuh... tapi now dah jadi si comot plak.... kesian anak mama.... uhuk...uhuk.... Arini whimper jer sbb blisters dah banyak melotop... pedih la....Ni pun orang lain dah tidur mama tak boleh tidur sbb nak jaga Faiha ... 

Semoga anak2 mama cepat sembuh.... amin.

Friday, 16 September 2011

Berita Harian Online | Ikan besar di kolam kumbahan

Berita Harian Online | Ikan besar di kolam kumbahan

Baca article ni dah cukup kembang nak termuntah aku....aku rasa perbuatan ni  sungguhlah tak beretika dan bermoral... sendiri geli nak makan pastu jual kat orang.... semoga Allah bukakan pintu hati mereka ... amin....

Friday, 9 September 2011

Sign of aging : ......drive like an auntie

I feel i drive like an auntie nowadays lahhh.....

When i'm behind the wheel, these things tend to happend:
~ 100km/h is my max speed limit... cuak nak drive laju lagi...
~ i tend to forget using the turn signals when  turning corners or pulling over.
~ drive santai2 tak tgk kereta belakang.... nasib la ... kalau aku slow, ikut sama slow, kalau nak cepat, potong jer la... apa susah?
~ nak buat side parking dah tak terer cam dulu.
~ takut drive malam.
~ tadi masa nak cilok kat simpang termati plak engine tengah2 jalan.... malunyer.... sure kena kutuk ngan driver lain.... 
~ dah lama tak drive manual... tadi nak masuk gear tekan brake padle... twice pulak tu....  


Kalau muka ada fine lines boleh telan collagen... kalau drive cam auntie nak wat cemaner ekkk? 

Wednesday, 7 September 2011

Sesi bakau calories

Bestnya dah boleh sarung semula fav jeans skirt zaman lom kawen dulu. Ni la berkat berpuasa kat Pasir Puteh.... kat bazar ramadhan tu tak kena ngan selera aku... so kena masak sendiri.... dapat masak 2 jenis lauk dah kira baik la tu sambil ngendong si Hana tu.... pastu waktu mengunyah pun kurang.... dah solat maghrib tidurkan hana biasanya aku hanyut sekali.... tak sempat nak nyup nyap.... tarawikh pun tah kemana....

Tadi pun cuba bakau calories keliling block teman the girls cycling.....bestnya balik SU.

Thursday, 1 September 2011

Hari ni dah raya ke-4 dah... cepat sungguh.... kami pergi beraya on 1st and 2nd day jer... penat jugak.... takder apa2 pun yang menarik cuma raya kali ni yang pertama untuk Nuwwara.
 best tak raya pertama awak?

 dia pun sibuk gak... macam la boleh makan

3 dara mama


Sepatutnya semalam balik KL..... bags sumer dah masuk lam car.. tapi tak jadi sbb SIL sakit tiba2... kena gangguan alien halus. .... first time dengor dia ngilai... seram gak.... tah dari mana benda tu datang... hanya Allah saja yang tau.... mana boleh tuduh2 orang..... so for me it remain a mystery.... dah bawa berubat.. Alhamdulillah SIL ngan anak tidur nyenyak sangat unlike sebelum2 ni stidur selalu terganggu... anak pun asik nangis jer.
Ok la apa2 pun aku tak suka tengok muka nenek tu... harapa dia tak dtg nx yr. Semalam pun cuba avoid tapi dia masuk dapur terpaksa la salam pastu aku cuba tak tengok muka dia.... bukan apa.. walaupun aku tak berapa kenal dia dan aku pun tak patut berfikir buruk pasal orang... tapi air muka dia bley buat aku rasa tak selesa jer... aku cam rasa part of her is not manusia lah... ishhhh.... mula la cik kiah ni merepek... hehehehe

Hari ni balik KL... aku dah tak sabar ni.... byezzz

Friday, 26 August 2011

Hari rayerrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!

Buat blogwalking, kebanyakkan dah wish selamat rayer.... or maybe some dah selamat sampai kat kampung. InsyaAllah this year rayer kat Pengerang Johor dulu. Sok pagi bertolak. Kesian la kat mak ngan bapak ngan kakak, mereka beraya bertiga jer. Tapi takperla raya kat umah sendiri or umah MIL sama jer.... ada budak2 pasti meriah. Balik johor awal boleh la makan freshly cooked sambal goreng MIL yang superduper power sedap tuh. Ni mmg berbeza dari mana2 sambal goreng orang jawa. Tapi nak membuatnya leceh betul....banyak sangat bahan dan steps... tu pasal la sedap kot ... makan senang jer... ngap ngap ngap telan.... Sebab payah sangat nak buat aku tak terbukak pintu hati lagi nak cuba masak sendiri.
Rasa2nya masa first few years pas kawen dulu raya kat kampung lebih meriah sbb pakcikmakcik ngan anak2 dowang yang ramai tu akan spent 2 nites kat umah MIL aku....... leh katakan setiap ruang tuh ada jer family... time nak mandi queue panjang. Tapi skang dowang dah tak spent the nite lagi kat umah tu maybe segan kot sbb kami adik beradik jer da ramai... maklum la masing2 dah kawen ngan dah ada 2 3 anak. Plus ada gak pakcik2 yang dah 'terpleot' ngan MIL aku. Harap2 di bulan yga suci ni tambah2 bila raya nnt dowang lebih banyak appreciate MIL aku yang dah banyak berkorban membesarkan dowang.

So this year aku tak la masak rendang daging untuk wak man, cam last year. Pastu hopefully mak sparekan aku rendang ayam. Dia tau aku suka rendang ayam dia... sedap sangat.... bukan aku jer kata... cousins pun kalo datang time makan lipat abis... kalau lambat tu... makan seredak jer la...
Sebenarnya aku sangat2 rindu suasana raya sebelum kawen dulu... akudapat jumpa ramai sedara mara yang dtg umah.... Dah kawen susah sgt nak jumpa sbb kalau raya kat kl dulu raya ke3 dah rush balik johor... kalau raya kat johor dulu raya ke3 jugak baru balik kl.... dowang plak selalunya datang raya ke2 atau ke3... so mmg la takdapat jumpa.

Apa2pun... rasa sedih gak Ramadhan taun ni nak abis. Terasa sangat umur dah tambah satu taun, tapi aku tetap camni gak... orang lain sibuk wat bisnes cari xtra income...sibuk nambah skills... aku lak sibuk relaxxxx jer.... n ngabiskan duit.


Selamat Hari Raya kepada semua... drive leklok...... jaga makan minum... byezzzzzzzzzzzzzz

Wednesday, 24 August 2011

cepatnya masa berlalu... cepatnya ramadhan akan meninggalkan kita....  aku tak pasti samada aku menjadi lebih baik atau sebaliknya atau sama ajer.


Monday, 22 August 2011

Tak puashati a.k.a bengang

Raya color theme family aku kali ni ialah PINK. That's my all time fav color. Tapi tu lain citer..... citernyer skang betapa mahalnya harga baju kurung siap skang ni.... rasa2nyer kalau nak selesa shopping baju raya ngan tudung sepasang kena bawak $400... tu pun untuk rupa biasa2 jer... untuk badget ciput cam aku ni nak carik yang below $200 mmg payah.. kalau yang below $100 rupa mmg cam baju basahan jer...
Aku shopping kat ampang park... rata2 baju harga $230 and up.... kalau nak cantik yang $350 and up... Patut ker tak patut dorang letak price camtuh?
Nampak gayanya kalau panjang umur tahun depan aku jait sendiri baju raya aku... This year tak sempat nak jait sbb machines ada kat PD.

Habis satu ampang park tu aku round.. susah betul nak fit criteria baju yg aku nak.... mesti nice but simple, senang breastfeed dan murah.... Murah? errrrr ingatkan boleh la dapat lam 90-120rm...jangan harap!
Round punya round dapat juga la yang below200rm.... design cantik tapi workmanship teruk tapi malas nak fikir.... grab jer... asalkan bukan chiffon, color pun tak striking... ok la tu.....

Tadi shopping baju bapak ngan wak man pulak kat kompleks PKNS...Tu pun letih kaki carik yg fit budget...  Hehehe.... baju melayu wak man pink!... teringat masa sanding dulu aku paksa dia pakai pink.... ekekekek.....



ini blog aku yang ke2

Merujuk kepada perkara diatas.

Aku dah ada blog dah sebelom nih.... tapi yang tu lebih pada diary... dah nama pun diary mana orang lain bley baca.... alah kalau orang bley access pun... baca2 tup2 tertidur sbb takder yang happening lam hidup aku so far... haha....
So aku created blog ni untutk membolehkan aku mengomel...sendiri2 kut hehehe... kut2 ada yang nak baca ... bagi komen... share views.... kan....?

Why 'Cik Kiah'? Nama aku agak klasik... yang aku sendiri pun tak sure apa maknanya.... Zaman sekolah menengah dulu aku suka nama Niki... tapi si Linda suka2 jer panggil aku 'cik kiah'... whatever lahhh... aku panggil ko 'cik Mah'... hehehehe.... (...my der fren.... where r u now.... i missed u so much)

Yr2011 ni dah 6 tahun aku jadifulltime  ibuk rumahtangga. Masa mula2 resign agak depressing gak... but now i'm really2 sure this is what i want. So skang i consider myself 'dah pencen' :P

Hopefully aku rajin ler mengupdate blog ni tanpa rasa syiok sendiri ekekekek....