Wednesday, 22 May 2013

Thursday, 16 May 2013

1st word and 1st tooth

Dah 8 months bubucuk mama ni!

1. First word... Mesti lah M.A.M.A !!!!!
2. First tooth - depan bawah sebelah kanan
3. Dah merayap jauh.
4. Marah bila tak dapat gigit barang.
5. Nak dokong selalu.
6. Mesti berteman.
7. Dah tak suka makan blended food.
8. Dah kurang bau baby sbb suka merayap:(((



Baru lepas mandi.

Friday, 10 May 2013

Faiha's sports day

Pasti Aisyah sports day 2013 held on 21 April 2013 Sunday 9am Futsal court.



 Rumah kuning. Sebelum telematch ada bacaan doa etc.... termasuk chicken dance(acara wajib) dekat rumah bukan main gelek lagi tapi masa sports day punya lah sopan santun.

Masuk 2 acara. Cam biasalah budak ni, lari bersungguh2 tapi dapat 2nd and 3rd place jerr... heheheh....  hadiah pencil color dan pencil case. Nasib bukan team biru sbb kebetulan team biru dapat last place, mc dengan selambernyer kata"patut la kalah sbb warna biru"..... hmmm.... kesian kat bebudak team biru tu... sure confuse... off corz lahhhh!

Dr. Zulkefly Ahmad sedang beri ucapan sambil2 berkempen. Dulu tak amek pot pasal Dr. Dzul sbb tak kenal pun or (tak kenal sbb tak amek pot). Next PRU insyaallah nak vote kat SU tapi sayang nak tinggalkan Lembah Pantai, tempat jatuh lagi dikenang... inikan pula tempat aku membesar.

Event kali ni cam malas nak pergi, dah lah panas, bawa baby... hana pula tak berapa sihat.... Faiha punya turn lassssst sekali.... adik2 dah menangis, cepat2 masuk kereta, tak sempat mama nak tengok Faiha amek hadiah. 

Overall, the event was well handled.... apart from the ignorant mc lahhh....

Wednesday, 8 May 2013

bagaikan mimpi...mimpi indah.

Syukur syukur Alhamdulillahhhh...

Semalam 7/5/2013 Hana ada appointment di klinik peads HKL. Appointment pukul 2ptg tapi 12.30 dah sampai dan terus amek no giliran. Our turn was around 3PM. Dato' incharge. Lepas interview sikit dan tengok tube tu( nasib lah gauze cloth tak melekat kat granulation tissue, discharge pun tak banyak, tapi Hana sure menangis lah seriau punya pasal, masa masuk dalam bilik consultation room tu pun dia dah sorokkan muka.... kesian anak mama) he decided to get the tube to be removed. Hahhhhh.... terkejut lah mama, i didn't expect this, ingat July nnt as shceduled. Tapi happy pun yer juga lagi cepat lagi bagus. After a long 10months. Masa baringkan Hana dan pujuk2 dia sbb tengah menangis dan meronta2 mama tak sempat tengok cemaner dato' cabut tube tu... cepat sangat, tapi boleh dengar popping sound, lepas tu terus tutup dengan gauze cloth.   Sampai petang ni lubang tu dah makin rapat, insyaallah dalam seminggu nanti recover lah. Iam planning to get cica care to reduce the scar. 


baru lepas keluar dari clinic, muka tak larat jer nak pose, orang baru lepas nangis mama suh amek gambar  plak.... heheheh... mesti lah nak amek gambar... nikan hari bersejarah Hana!

Alhamdulillah.... happy sangat..infact petang lepas removed tu Hana nampak sangat2 ceria, maybe dah hilang all the burdens yg dia terpaksa tanggung.

Terima kasih Allah atas nikmat ini.






Thursday, 2 May 2013

Demam PRU13 ... Menjangkit.

Demam ni dah melarat kat budak2 sekolah.... Dan tadika juga. Faiha turned 5 on 28 April Sunday. Tapi mama&papa belum belikan cake lagi sbb tunggu balik rumah nenek this week baru beli cake dan celebrate sama2 atuk dan nenek, maybe dengan aunty lin, adan dan maman sekali. So budak tembam ni asik tanya bila nak beli cake, mama kata tunggu next week balik rumah nenek sbb mama nak pergi undi sekali. Terus lah si kakak menyampuk.... " Ha dengan Hani ( bff) nak pangkah BN" ( confident jerrr.... Macam lah dah cukup umur). Mama tanya, kenapa? Dia jawab "mestilahhhh..." ( confident jer jawab). Then Faiha terus teringat sesuatu, satu pesanan dari cikgu untuk mama&papa, 'Jangan lupa undi PAS!'
Soalan seterusnya...

Faiha : Mama, PAS tu apa?
Mama : PAS tu orang yg tak suka atuk najip. ( errrrr... )
Faiha : kenapa x suka atuk najip?
Mama : errr... Biasalah ada orang suka, ada orang tak suka.
Faiha : mama, kenapa warna biru jahat?
Mama : tak, semua warna pun baik.
Faiha : tapi kat school kawan kata warna biru jahat.

Ni kira pengaruh minda bawah sedar nih..... Teringat masa kecik2 dulu, mak kerja dengan headquarters BN dekat bangunan UMNO lama kat chowkit road(before dorang pindah ker pwtc... Masa tu aku lam standard 6 kot) Dalam tahun bila tah, x sure, malas nak check, UMNO ada crisis which declared as pertubuhan haram, so one day ada sorang budak ni kat sekolah, datang kat aku tanya, " eh, mak kau kerja ngan UMNO ekkk... Betul ker UMNO tu haram?" Watderhek.... Malas aku nak jawab...

Satu lagi aku ingat masa kecik2 dulu sekolah rendah lagi, masa PRU ke berapa tah, (masa tu most orang melayu adalah pengundi tok tok BN... Aku rasa lah.... Sebab tu jer yg aku tau sbb org MCA jer ada datang rumah) My aunties pergi voting pagi tu, pastu petang pergi lagi, aku pun tanya... Eh... Cemaner boleh undi 2 kali?... They just giggled.

Aku catogarise kan diri aku as pengundi atas pagar, lagi bagus kot, boleh elakkan ketaksuban. Mana yang baik kita terima, mana yg tak baik kita tolak, so stakat ni aku dah bulatkan hati mana yg aku nak pangkah 5/5 ni. Yang tak bestnya hasben ku yg tercinta ni tak sependapat ngan aku.... Apa saja pendapat aku dia nak patahkan.... Kadang2 macam saja jer cakap2 nak psycho kan aku, so aku biar jer dia bebel sorang lagi bagus, so no more cerita2 PRU kat rumah, buat panas jer.... ( omg....! 4/5 is our 10thanny!!!)